Relatie tussen Turkije en Nederland gaat weer de goede kant op

De laatste jaren is er veel onenigheid geweest tussen de Turkse en Nederlandse regering. De bemoeien vanuit Ankara werd in Nederland niet gewaardeerd. Dit leidde uiteindelijk tot een escalatie waarbij een Turkse minister werd uitgezet. Hierop volgde een hoop diplomatieke ‘straffen’ beide kanten op. Het is echter al een tijd geleden, en de blikken gaan steeds meer richting de toekomst. Dit kwam tot uiting tijdens een persconferentie van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu en zijn Nederlandse ambtsgenoot Blok.

Op de persconferentie werd aan de Turkse minister gevraagd of de mening van Erdogan nog steeds van pas is. Hierop antwoordde hij dat de woorden werden verdraaid, en dat deze woorden nooit echt zijn gezegd. Blok voegt hieraan toe dat het geen zin heeft om erin te blijven hangen. Ook zei Stef Blok dat Turkije en Nederland twee NAVO-bondgenoten zijn en bovendien al jarenlang bevriend zijn. Cavusoglu gaf aan dat de relatie met Nederland van cruciaal belang is voor Turkije.

Toch moet er gezegd worden dat er, ondanks deze vriendelijke woorden, nog een aantal dingen zijn die ervoor zorgen dat de relatie nog steeds onder druk staat. Zo zijn er een aantal Nederlanders die nog vast zitten in Turkije, en die het land niet uit mogen. Toch zegt Stef Blok dat de vrijlating van deze mensen geen voorwaarde was voor het herstellen van de betrekkingen. Toch wordt er nog steeds aandacht aan deze situatie gegeven.

Turkije heeft Nederland hard nodig, om toetreding tot de EU te bewerkstelligen. De steun van Nederland zou een hoop betekenen voor de procedure, en deze nieuw leven inblazen. Blok is hier iets minder hoopvol over, aangezien er zijns inziens nog steeds te weinig vooruitgang is geboekt op het gebied van mensenrechten, de persvrijheid en de rechtstaat. Als afsluiter werd bekend gemaakt dat er een economische raad is opgericht, die ondernemers uit beide landen samen moet brengen. Zo wordt het makkelijker om te investeren in Turkije voor Nederlanders, en andersom.

Bron: NRC

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Recente reacties