Cappadocië

Hoe vaak we Turkije ook in één adem noemen met prachtige stranden en bekende steden als Bodrum, Adana, Alanya en Istanboel, biedt het land veel meer dan alleen dat. Een vakantie in Turkije is eigenlijk pas compleet als je ook het wereldberoemde Cappadocië hebt bezocht. Het betoverende landschap, de onwezenlijke rotspartijen en de vele legendes maken dit gebied tot een bijzondere attractie. Heb je Cappadocië eenmaal bezocht, dan blijft de herinnering bij je.

Cappadocië

Cappadocië, ook wel Kappadocië of Kappadokië genoemd (Turks: Kapadokya) is een Turkse landstreek ten zuiden van de steppegebieden in Centraal-Anatolië en Oost-Anatolië. Cappadocië staat vermeld op de werelderfgoedlijst van UNESCO en valt deels onder de bescherming van het Nationaal park Göreme.

Het gebied beslaat een oppervlakte van circa 2000 km² en ligt tussen de rivieren de Eufraat en de Kizil Irmak, de grootste rivier in Turkije. De hoogste top is de Erciyes Dağı vulkaan met een hoogte van 3917 meter. De Hasan Dağı en de Melendiz Dağı zijn de andere twee vulkanen in dit gebied. De belangrijkste en grootste regionale steden zijn Nevsehir, Kirsehir, Aksaray, Nigde en Kayseri.

De weersinvloeden

Cappadocië of Kapadokya is wereldberoemd vanwege de grote, soms wereldvreemd gevormde rotspartijen. Het zijn een soort ‘feeënschoorstenen’ die zijn gevormd onder invloed van regenwater ver een periode van honderden, zo niet duizenden jaren. Ze bestaan uit een indrukwekkende combinatie van zacht tufsteen als onderste laag en daar bovenop, hard kalksteen. Dit sprookjesdecor is de woonomgeving van hele generaties. Al duizenden jaren is dit gebied bewoond. In Cappadocië zie dus veel grotwoningen, kerken die in grotten zijn gebouwd en zelfs volledige dorpen. De rijk gedetailleerde kunstwerken geven aan dat zelfs in vroeger tijden sprake was van een hoogstaande beschaving. Met name de talrijke rotskerken met bijzonder mooie fresco’s maken een excursie naar Cappadocië meer dan de moeite waard.

Het ontstaan van het landschap

Het landschap wat zo kenmerkend is, is het resultaat van de invloed van weer en wind in combinatie met oude vulkaanuitbarstingen. Met name de twee eerder genoemde vulkanen, Erciyes Dagi (3.917 meter) en de Hassan Dagi (3.286 meter) zijn hier mogelijk verantwoordelijk voor. Daarnaast is de vorming van het gebied een continu proces. Door de weersinvloeden zoals regen en wind wordt het landschap langzaam maar zeker gemodelleerd.

Verblijfsmogelijkheden

Ondanks het ongerepte karakter van Cappadocië zijn er voldoende mogelijkheden om je verblijf in deze regio compleet te maken met een overnachting. Ben je niet aan een bepaalde plaats gebonden, overweeg dan een verblijf in een van de unieke en bijzondere hotels in de regio. Met name in Göreme kan je op een unieke wijze overnachten waarbij je het gevoel hebt in een echte grot te slapen. Een meer dan unieke ervaring.

Ballonvaart

Een bezoek aan Cappadocië op zich is al indrukwekkend, het wordt echter een stuk interessanter als je het aandurft op per heteluchtballon de omgeving vanuit de lucht te bekijken. Je trakteert jezelf dan op een unieke ervaring doordat je een meer dan spectaculair uitzicht hebt over de vele valleien en het bijzondere landschap. Het is een ervaring die je eigenlijk niet mag missen, het enigste nadeel is wellicht het prijskaartje, het kost gemiddeld € 170,= per persoon. De uiteindelijke prijs is overigens wel afhankelijk van een aantal factoren zoals het seizoen en het aantal passagiers. Ook is de prijs afhankelijk van het bedrijf wat de ballonvaart organiseert.

Vergeet niet je visum aan te vragen als je naar Turkije op reis gaat.

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Recente reacties