De Seltsjoeken veroverden het al in de zesde eeuw voor Christus en vanaf 1220 maakt het deel uit van het Ottomaanse Rijk. Manavgat heeft de tand des tijds goed weten te doorstaan en is, met steden als Side en Selge in de nabijheid een geliefde toeristische bestemming. De stad is gelegen op circa 76 kilometer afstand van Antalya aan de oevers van de gelijknamige rivier. Waar steden als Side het echt moeten hebben van het toerisme, daar is Manavgat juist tamelijk onafhankelijk. Bekend zijn de vele kleine bedrijfjes waar je van alles kunt kopen, van meubels tot huishoudelijke apparatuur, maar de stad heeft ook een grote wekelijkse bazaar die veel toeristen uit de omliggende plaatsen trekt.
Zowel het Sorgunbos en het Titreyenmeer vormen belangrijke natuurlijke attracties die de omgeving van Manavgat interssant maken. Mede hierdoor is het toerisme flink in opkomst. Deze natuurgebieden, die zijn gevormd door slib van de gelijknamige rivier Manavgat, zijn uitzonderlijk mooi. Een andere locatie in de omgeving wat zeker een bezoek waard is, het boeken waard is, is het Oymapinarmeer. Het is in feite niets meer dan een grote grot die gevuld is met water. Het is ontstaan in een diepe vallei van het Taurus gebergte.
Op ongeveer drie kilometer afstand van de stad bevinden zich de beroemde Manavgat watervallen. Ook al zijn het geen spectaculair hoge watervallen, ze zijn wel erg breed en vormen het ideale beginpunt van een verkenningstocht van de omgeving. Zowel met de bekend Dolmus, als met bootjes van lokale schippers zijn de watervallen goed te bereiken. Met het invallen van de avond verandert de omgeving in een sprookjesachtig terrein wat een eventueel bezoek tot een aparte ervaring maakt.
De eerder genoemde rivier, de Manavgat slingert dwars door de stad en heeft een totale lengte van ongeveer 90 kilometer. Na een tocht langs de eerder genoemde watervallen en zowel de Oymapinar Dam en de Manavgat Dam, bereikt de rivier zijn eindbestemming en gaat zij over in de Middellandse Zee. Oymapinar Dam is een belangrijke dam voor de omgeving. Het vormt de opslaglocatie voor ruim 300 miljoen kubieke meter aan water en voorziet zowel de stad als de directe omgeving van drinkwater. De dam zelf wordt gebruikt voor het opwekken van de energie voor de bewoners en de daar gevestigde bedrijven.
De Manavgat rivier leent zich uitstekend om bevaren te worden door toeristen. Daarnaast levert de rivier voldoende forel om de vele visrestaurant te voorzien van de lokale specialiteit., al dan niet gecombineerd met lokaal verbouwde wijn.
Ga je op reis naar Turkije? Vraag je visum bij Visumonlineturkije.nl aan.