Fallafel, Merquez, Sis Köfte, Dürüm Döner, wie in Turkije op vakantie is geweest, weet dat de Turkse keuken bijzonder uitgebreid en zeer smakelijk is. In feite kan je niet spreken over dé Turkse keuken. In de loop der eeuwen heeft ook de culinaire kant van het land onder invloed gestaan van verschillende culturen. Mede hierdoor is het aanbod van gerechten zeer divers, van heerlijk zoete Baklava tot pittig gekruid gehakt (Köfte).
Net zoals in veel andere landen is de huidige samenstelling van Turkije een mengelmoes van verschillende volken, elk met hun eigen gewoontes en gebruiken. De taal mag dan overal hetzelfde zijn, de keuken is dat zeker niet. Elke streek kent zijn eigen specialiteiten en ook de manier van bereiden kan per streek verschillen. Die verscheidenheid aan gerechten en bereidingswijzen maakt de Turkse zo bijzonder en uniek.
Als we de geschiedenis van het moderne Turkije in ogenschouw nemen dan is met name de periode van het Ottomaanse Rijk van invloed geweest op de Turkse keuken zoals we die nu kennen. De Ottomanen hadden een gemeenschappelijke interesse: lekker eten, en bij voorkeur veel! De Ottomaanse koks waren bijzonder creatief en bedachten veel van de gerechten die we nu nog steeds terug zien op de kaart van een willekeurig Turks restaurant. Hun inspiratie kwam niet altijd van binnen de grenzen van het immense rijk, ook invloeden van ver buiten de landsgrenzen kunnen we nog steeds terug vinden in de gerechten. Met name de grote verscheidenheid aan zoete nagerechten zijn een overblijfsel uit die tijd.
Een typisch Turkse maaltijd is vaak erg uitgebreid, gasten mogen immers niks tekort komen bovendien is de maaltijd, meer dan hier, ook een sociale gelegenheid. In de meeste gevallen bestaat de maaltijd uit een ‘nat’ gerecht, een stoofschotel bijvoorbeeld en een droog (bij)gerecht zoals rijst, bulgur of pasta. Daarnaast zie je vaak een vers gemaakte salade en ook de tursu (ingemaakte groente) ontbreekt niet vaak. In de warme zomermaanden wordt vaak gekozen voor een lichte maaltijd waarbij met name kaas, feta kaas en olijven de boventoon voeren.
Voorgerechten zijn zeldzaam in Turkije, een enkele keer wordt er wel soep genuttigd voor het hoofdgerecht. Bijgerechten zijn echter standaard aanwezig bij elke maaltijd. Bekend is bijvoorbeeld de ‘meze’ die met name aan toeristen als voorgerecht wordt geserveerd. Traditioneel is de ‘meze’ echter een bijgerecht om de alcoholische drank, zoals ‘raki’ te begeleiden. De meest voorkomende variatie van ‘meze’ is in de samenstelling van groenten met yoghurt en kaas.
Turken zijn liefhebbers van goed en verantwoord eten. Vaak wordt er bij de maaltijd ook het bekende Turkse brood geserveerd. Dit heeft in feite twee functies: in de eerste plaats geeft dit de gast de gelegenheid om de voeding even te laten zakken, daarnaast is brood ook behulpzaam bij het optimaliseren van de spijsvertering.
Een goede Turkse maaltijd wordt vaak afgesloten met een typisch Turks nagerecht als pudding, helva of dikke rijstpap. Bekende gerechten zoals ‘baklava’ zijn in feite geen gerechten voor na de maaltijd, deze lekkernijen worden eerder bij de koffie genuttigd als de maaltijd enigszins is gezakt.
Op reis naar Turkije? Vergeet je visum turkije niet.