Klimaat Turkije

Er bevinden zich drie verschillende klimaatzones in Turkije: mediterraan, gematigd landklimaat en een steppeklimaat. De mediterraan bevind zich aan de kust waardoor het in de zomermaanden warm is en er weinig regen valt en de winters behoorlijk mild zijn. In het oosten van Turkije is er een gematigd landklimaat met neerslag in het gehele jaar. Het steppeklimaat bevind zich in het midden van Turkije waar warme zomers zijn en koude winters, er valt vrij weinig neerslag in het jaar.

Turkse Rivièra

De Turkse Rivièra zit aan de Middenlandse Zee en bevat een groot gedeelte van de Turkse zuidkust. Veel toeristen gaan naar Turkse Rivièra vanwege de hoge temperaturen in de zomer. De temperaturen aan de Turkse Rivièra liggen in de zomer rond de 30 graden. Vanwege de hoge bergen aan de zuidkust is en de warme Middelandse Zee aan de andere kant blijft het lang warm. Zo’n 300 dagen per jaar schijnt de zon aan de Turkse Rivièra. In de winter daalt de temperatuur gemiddeld naar 12 graden. Het badseizoen loopt meestal van April tot Oktober.

Istanboel

In de zomer ligt de gemiddelde maximumtemperatuur in Istanboel iets onder de 30 graden en er valt weinig neerslag. In de wintermaanden is het wat kouder dan aan de kust. Ga je naar Istanbul dan raden wij je aan om buiten Juli en Augustus te gaan, het kan dan te heet zijn om de stad te verkennen. De beste periode om naar Istanboel te gaan is Mei/Juni of na de warme periode dus in September/Oktober. Het voorjaar begint meestal vrij laat in Istanboel waardoor het lang koud en nat weer kan zijn.

Ankara

De gemiddelde maximumtemperatuur in Anakra ligt in de zomermaanden rond de 29 graden en in Januari ligt de gemiddelde minimumtemperatuur rond de -5 graden. Er valt het gehele jaar weinig neerslag in Ankara. De beste maanden om Ankara te bezoeken zijn hetzelfde als die van Istanbul namelijk: Mei/Juni of September/Oktober.