Belek

Er kunnen duizend-en-een redenen zijn om je vakantie in Turkije door te brengen. Voor de een zal de aanwezigheid van cultuur belangrijk zijn. Het strand is altijd een goede motivatie, of juist om helemaal uit te rusten in een serene omgeving die eigenlijk wat minder toeristisch is. Belek is dan een uitgelezen mogelijkheid om je even onder te dompelen in de anonimiteit van deze mooie Turkse stad die met name bekend staat om haar golfbanen en de stranden.

Belek, het andere Turkije

Belek is synoniem voor het andere Turkije, geen drukke toeristenhotels maar wel veel cultuur, geschiedenis en natuur in de directe omgeving. Dat maakt de regio wellicht minder interessant voor gezinnen met jonge kinderen. Aan de andere kant ligt Antalya een kleine 30 kilometer verderop en kan je, als je dat wilt, alsnog de drukte opzoeken. Ook Side is goed bereikbaar vanuit Belek en zo kan je beide werelden goed met elkaar combineren. Belek als uitvalsbasis dus. De stad wordt in de zomermaanden bewoont door circa 10.000 mensen. Veel inwoners hebben in Belek hun tweede huis en daarmee is het ook voor Turken de ideale vakantie in eigen land. Door de toegenomen populariteit kan het in het hoogseizoen relatief druk zijn, laat je dat in ieder geval niet tegenhouden, Belek en dan met name de omgeving en de nabij gelegen plaatsen zijn bijzonder interessant.

De omgeving

Belek is allesbehalve een toeristenstad, geen drukke evenementen, animaties, overvolle cafes en restaurants. De meest in het oog springende elementen zijn de moskee, de winkels in het stadscentrum en een niet onaanzienlijke rij hotels nabij de kust. Met een beetje goede wil zou je het een moderne forensenstad kunnen noemen, maar dan een die dient als uitvalsbasis voor toeristen.

Serik

De nabij gelegen stad Serik is een goede gelegenheid om het oude authentieke Turkije te bezichtigen. De stad, die inmiddels is uitgegroeid tot een woonplaats voor ruim 100.000 inwoners, biedt je een aardige blik in het dagelijkse leven van de bevolking. De inwoners, veelal van nomadische afkomst, zijn wat conservatiever en terughoudender dan de inwoners van steden als Alanya, Istanboel en Ankara. Kijk dus niet vreemd op als de inwoners je beschouwen als een bijzondere gewaarwording als je in typisch westerse kleding rond wenst te lopen.

Aspendos

Op ongeveer 15 – 25 minuten rijden vanaf Belek ligt de plaats Aspendos. In feite is deze plaats onder te verdelen in twee delen: het moderne, in de vorige eeuw ontstane deel van de antieke stad, en het oudere gedeelte. Bekend zijn de overblijfselen van het aquaduct, deze zijn gratis te bezichtigen. Deze ruïnes liggen aan de noordzijde van de stad. Let wel op straatverkopers, ze doen hun best om je hun waar te verkopen. Het oude gedeelte van de stad is tegen betaling te bezichtigen. De ingang vind je aan de oostelijke zijde, nabij het oude Romeinse theater. Reis je met de auto dan kan je hier ook parkeren. Reserveer voor een bezoek aan Aspendos gerust twee tot drie uur.

Winkelen in Kadriye

Niet iedereen zal het gezellig vinden om hele dagen aan het strand te liggen. Vaak is het een aangename onderbreking om ook de dagje winkelen in te lassen. Ook al heeft Belek een behoorlijk aantal winkels, het nabij gelegen kleurrijke Kadriye leent zich uitstekend voor een dagje winkelen. Ook al zijn Belek en Kadriye in veel opzichten aan elkaar gelijk, de gekleurde panden in laatst genoemde stad maken het verblijf hier bijzonder aangenaam. Verblijf je in een van de vele hotels nabij het strand dan is Kadriye juist een logische keuze, het ligt namelijk een stuk dichterbij. Als je dus afhankelijk bent van het taxivervoer is de keuze snel gemaakt.

Heb je nog geen visum voor Turkije? Vraag hier je visum aan.

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Recente reacties