Istanboel

Istanboel is met 14,9 miljoen inwoners de grootste stad van Turkije. Ondanks dat het niet de hoofdstad van Turkije is wordt Istanboel wel gezien als het centrum van de politiek, financiën en cultuur. Istanboel ligt met een deel van de stad in het Europese deel van Turkije en met de rest in het Aziatische gedeelte van Turkije. De Bosporus verbindt de Middelandse Zee met de Zwarte Zee en scheidt het Europese deel met het Aziatische deel in Istanboel.

Ligging

Istanboel ligt in het westen van Turkije in de twee continenten Europa en Azië. Daarmee is Istanboel één van de weinige steden in de wereld die op twee continenten ligt. Istanboel heeft in het noorden de Zwarte Zee en in het zuiden de Zee van Marmara. Zo’n 30 km van Istanboel bevindt de Noord-Anatolische breuk. Deze breuk loopt door Turkije en is zo’n 1500 km lang. Bij deze breuk raken de Arabische aardplaat en de Eurazië aardplaat elkaar en door bewegingen van de platen ontstaan er spanningen. Deze spanningen leiden wel is tot een serie van aardbevingen.

Klimaat

In de zomermaanden is de kans groot op temperaturen boven de 30 graden. Het kan dan onaangenaam warm aanvoelen in Istanboel. In de winter komt de temperatuur af en toe onder de nul graden en omdat er in die maanden gemiddeld het meeste neerslag valt wil er ook nog wel is sneeuw vallen. In de maanden Mei/Juni en September/Oktober is de beste periode om Istanboel te bezoek qua temperaturen. In de maanden Juli/Augustus kan het onaangenaam warm aanvoelen en de maanden voor Mei en na Oktober kunnen behoorlijk koud of nat zijn.

Vervoer

Istanboel heeft twee luchthavens: Atatürk International Airport(ligt aan de Europese kant) en Sabikha Gökçen International Airport(ligt aan de Aziatische kant). Atatürk International Airport is de drukste luchthaven van de twee. Omdat Istanboel wordt omringd door water is transport per boot een belangrijk vervoersmiddel.

Er zijn veel wegen in Istanboel waardoor je makkelijk de stad door kan rijden. Vanwege de grote hoeveelheid bewoners kan het heel druk op de weg zijn. De tram zal vaak het snelste vervoersmiddel zijn als het te druk op de weg is.

Visum Turkije

Vergeet niet een visum voor Turkije aan te vragen als je naar Istanboel gaat. Vraag je visum goedkoop aan via Visumonlineturkije.nl.