Ankara

Met 5.27 miljoen inwoners is Ankara, de hoofdstad van Turkije een behoorlijk stuk kleiner dan Istanboel. De beperkte omvang maak het zeker niet minder interessant voor een bezoek. Daar waar Istanboel het centrum is van de Turkse macht, daar is Ankara niet onbelangrijk voor de Turkse economie. Door de eeuwen heen heeft Ankara een grote diversiteit aan overheersers gekend wiens invloeden vandaag de dag nog zichtbaar zijn in de stad. Zo is de citadel van Ankara duidelijk herkenbaar als Romeins bouwwerk. De Seltsjoeken en de Byzantijnen die later de heerschappij voerden over grote delen van het huidige Turkije hebben ook bijgedragen aan de huidige staat van het kasteel.

Ligging

Ankara is centraal gesitueerd in het huidige Turkije, in Midden-Anatolië. In letterlijke en figuurlijke zin is Ankara dus het hart van Turkije. In tegenstelling tot andere grote steden bezit Ankara als enige Turkse stad een uitgebreid metronetwerk. Ankara is daarnaast de vestigingsplaats van een behoorlijk aantal universiteiten, waaronder de beroemde Universiteit van Ankara. In Ankara is ook de Turkse militaire academie gevestigd.

Klimaat

Door de ligging van Ankara (op de Anatolische hoogvlakte), heeft de stad een continentaal steppeklimaat. Kenmerkend voor dit klimaattype zijn de koude winters met veel sneeuwval. In de zomer is het juist erg warm en droog, dientengevolge is er sprake van grote temperatuurverschillen tijdens de verschillende jaargetijden. In tegenstelling tot Istanboel is de gemiddelde temperatuur een stuk lager, 11.1 °C en is de gemiddelde neerslag 415 millimeter. Ook al is Ankara een van de droogste steden, neerslag komt voor tijdens het gehele jaar.

Vervoer

Ankara beschikt over 1  internationale luchthaven, Esenboga. Deze ligt in het noordoostelijke deel van de stad. De naam is afkomstig van het dorp Esenboga, vrij vertaald: ‘gezonde stier’. Het vliegveld groeit wat betreft het passagiersaantal: de afgelopen jaren steeg dit naar circa 6 miljoen reizigers.

Net als elke andere grote Turkse stad beschikt Ankara over een goed netwerk voor het openbaar vervoer. In de stad zal je verschillende vormen van openbaar vervoer aantreffen. Bekend zijn de ‘dolmus’ busjes en de gewone stadsbussen. Ankara beschikt daarnaast ook over een uitgebreid metronetwerk (Ankara Metrosu) en een tramlijn (Ankaray). De metro in Ankara wordt geëxploiteerd door het Elektriciteit, Gas, Bus Directoraat-generaal (EGO).

Naast het reguliere openbaar vervoer beschikt Ankara ook over een groot treinstation, station Ankara Centraal, het verbindt het westelijke deel van Turkije met het oostelijke deel. Op de route Ankara-Istanboel en Ankara-Konya wordt gereden met een HSL trein.