Archeologisch Museum Istanboel

Een van de interessante bezienswaardigheden in Istanboel is het Archeologisch Museum Istanboel, in het Turks bekend als İstanbul Arkeoloji Müzeleri. Het is gelegen nabij het Gülhane Park met in de buurt ook het Topkapi Paleis. Mocht je op eigen gelegenheid het museum willen bezoeken, het bevind zich in het Eminönü district. Het museum is met name interessant omdat het niet alleen een goed cultuurhistorisch overzicht biedt van de geschiedenis van Turkije maar omdat het in feite drie afzonderlijke musea omvat:

  • Het Archeologisch Museum, bekend om de archeologische vondsten.
  • Het Museum van het Oude Midden-Oosten (Turks: Eski Sark Eserleri Müzesi)
  • Het Tegelpaviljoen (Turks: Çinili Köskü).

İstanbul Arkeoloji Müzeleri – één van de grootste musea ter wereld

Met een verzameling van ruim 1 miljoen objecten is het Archeologisch Museum Istanbul niet alleen een grote toeristische trekpleister, het is ook een van de grootste musea ter wereld. Zo vinden er regelmatig tentoonstellingen plaats en kan je jouw hart ophalen aan de collectie die onder andere sacrofagen, objecten van keramiek en andere kunstvoorwerpen omvat. Het betreft allemaal object uit de rijke geschiedenis van het Ottomaanse Rijk. Een van de meeste indrukwekkende objecten die te bewonderen zijn, is de sacrofaag van Alexander de grote.

De beroemde sacrofagen

De archeologische afdeling van het complex bied ruimte aan objecten uit de tijd van de Griekse en Romeinse overheersing. Hier zie je voornamelijk de vondsten van opgravingen in onder andere Anatolië. Het hoofdgebouw van het museum bevat voornamelijk marmeren sarcofagen uit de oude regio Sidon, het huidige Libanon. De sarcofaag van Alexander de Grote bevind zich hier en is vermoedelijk vervaardigd door, of in opdracht van de koning van Sidon, Abdalonymos.

Vier verdiepingen met oudheidkundige kunst

De vleugel van het museum, of liever gezegd, het complex omvat vier verdiepingen met klassieke en Byzantijnse beeldhouwkunst uit Anatolië. De eerste verdieping vertelt de geschiedenis van Istanbul, met op de tweede verdieping een permanente tentoonstelling van vondsten uit de periode van Troje en Gordion. Op de vierde verdieping ten slotte zijn objecten te zien uit Cyprus, Syrië en Palestina. Hier kan je objecten van aardewerk, potten en pannen en terracotta beelden aanschouwen. Daarnaast vinden hier zich ruim 800.000 Ottomaanse munten, decoratieve elementen en medailles, naast een bibliotheek met een verzameling van ruim 70.000 boeken. Het geeft daarmee een goed beeld van de geschiedenis van het gebied ten tijde van het Oost-Romeinse Rijk. Ook het gebied wat we nu kennen als het Midden-Oosten en Istanboel komen ruim aan bod.

Heb je een visum voor Turkije? Vraag je Visum hier aan.