Hagi Sofia

Istanboel kent veel bijzonder gebouwen die de moeite waard zijn om te bezichtigen. Niet alleen vanwege de schoonheid, maar met name vanwege het feit dat ze getuigen van een rijk en indrukwekkend verleden. De Hagia Sofia, ook wel de Aya Sofia of Ayasofya genoemd is daar een goed voorbeeld van. Deze voormalige kathedraal is goed voor een kleine twee miljoen bezoekers per jaar en is een van de meest populaire bezienswaardigheden van Istanboel.

Bewogen geschiedenis Hagi Sofia

De Kathedraal die later werd omgevormd tot moskee is een goed voorbeeld van de klassieke Byzantijnse architectuur. Het gebouw wat oorspronkelijk was bedoeld als weerspiegeling van het paradijs is gebouwd in 532. Erg lang heeft het gebouw in de oorspronkelijke vorm niet bestaan, in 558 stortte de koepel al in. De nieuwe en huidige koepel werd in 563 voltooid. Zeker als je weet dat de technologische kennis van destijds niet zover was gevorderd als vandaag de dag is het een grootse bouwkundige prestatie. Het gebouw staat dan ook, zeer terecht, op de  werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Van moskee tot museum

Na de verovering van Constantinopel door de Ottomanen onder leiding van Mehmet ll, kreeg de kathedraal de functie van moskee. Minaretten werden geplaatst en ook de typische Byzantijnse muurschilderingen werden verstopt onder een witte pleisterlaag. Overigens werd niet alles vakkundig weggewerkt, typische Christelijke iconen en een mozaïek van de heilige Johannes Chrysostomos zijn nog steeds zichtbaar. De laatste grote wijziging vond plaats onder het bewind van Mustafa Kemal Atatürk. Door de invoering van de Trias Politica had de Hagi Sofia niet langer de functie van moskee, maar werd het een openbaar gebouw waarbij het de functie van museum kreeg.

De Hagi Sofia is dagelijks geopend, met uitzondering van de maandag, van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Vergeet je visum Turkije niet als je op reis gaat.