Topkapi Paleis

Een bezoek aan Istanboel is niet compleet zonder een bezoek aan het beroemde Topkapi Paleis. Het is een van de meest aansprekende gebouwen in Istanbul. Het paleis geeft je een goed beeld van het vroegere leven en fungeerd ooit als het onderkomen van de Osmaanse Sultans. Vandaag de dag is er uiteraard geen Sultan meer die de septer zwaait, het Topkapi Paleis heeft nu de functie van museum waardoor het publiekelijk toegankelijk is.

Geschiedenis Topkapi Paleis

In 1459 was het Sultan Mehmet ll die de opdracht gaf tot het bouwen van het huidige Topkapi paleis. Het is niet bekend hoe lang de bouw heeft geduurd, maar wel is zeker dat het vanaf 1465 tot 1853 diende als centrum van de macht tijdens de Osmaanse periode. Het paleis biedt, door haar geografische ligging, een geweldig zicht op de Bosporus. Een bezoek aan het paleis staat dan ook garant voor indrukwekkende foto’s.

De harem vertrekken en de tuinen

Het paleis is overigens groter dan Sultan Mehmet had voorzien, de verschillende opvolgers van de sultan hebben het complex uitgebreid tot wat het nu is, inclusief het beroemde harem gedeelte, wat in feite meer neer komt op een verzameling of liever, een labyrint van zalen, kamers en terrassen. In dit gedeelte verbleven de vrouwen van de sultan, circa 400 in totaal. Deze vertrekken werden in vroeger tijden bewaakt door zwarte eunuchen. Het is zonder meer de moeite waard om een rondleiding te krijgen oor dit gedeelte. Hiervoor dien je dan wel een apart kaartje aan te schaffen.

Een ander bijzonder vertrek is de vierde buitentuin, de Tulpentuin. Hier verbleven vanaf de 19e eeuw de concurrenten van de sultan. Dit waren meestal de directe familieleden. In plaats van vermoord te worden, wat voor die periode gebruik was, verbleef men in een paviljoen in deze tuin. Behalve dat de tuin fungeerde als verblijfplaats, is deze tuin nog beroemd om een hele andere reden. In een ander paviljoen in deze tuin bevinden zich enkele relikwieën van de Islamitische profeet Mohammed, een baardhaar, een tand en een voetafdruk

Ga je op reis naar Turkije en het topkapi paleis bezoeken vergeet je visum niet! Het is tegenwoordig gemakkelijk om je visum Turkije online aan te vragen via deze website.