Blauwe Moskee

Als er een gebouw de skyline van Istanbul domineert, dan is het wel de Sultan Ahmet Moskee, in de volksmond ook wel de Blauwe Moskee genoemd. De zes minaretten kunnen je moeilijk ontgaan en ook de indrukwekkende koepels maken dit gebouw tot een uniek geheel. De moskee, gebouwd in opdracht van van Sultan Ahmet, moest de bekende Aya Sofia naar de kroon steken. Of dat ook gelukt is ligt aan de bezoeker, feit is dat de Blauwe Moskee een grote trekpleister is. Een bezoek aan Istanbul is dus niet compleet zonder een bezoek aan de Blauwe Moskee.

De koepel en de minaretten

De Sultan Ahmet Moskee is gebouwd tussen 1609 en 1616, bijna 1100 jaar na de bouw van de beroemde Aya Sofia. De 33 meter grote koepel en zes minaretten hebben bijgedragen aan de bekendheid. De sultan heeft destijds specifiek gekozen voor zes minaretten om daarmee zijn rijkdom te illustreren. Dit werd hem door de bevolking niet geheel in dank afgenomen, die andere moskee, de Grote Moskee in de voor moslims heilige plaats Mekka, had er immers ook zes. Dit euvel werd handig door de sultan opgelost door de Grote Moskee een zevende minaret te geven.

De blauwe kleur

De reden van de bijnaam ‘Blauwe Moskee’ is niet geheel duidelijk. De ene theorie verklaart de naam vanwege de vele blauwe Izniktegels die zich aan de binnenzijde van de moskee bevinden. Een andere theorie stelt dat in vroeger tijden het reflecterende zeewater de moskee zijn blauwe gloed gaf. In de loop der tijden zijn er echter zoveel gebouwen bijgeplaatst dat er van enige reflectie van zeewater geen sprake meer kan zijn.

Openingstijden Blauwe Moskee

De Sultan Ahmet Moskee is, ondanks zijn toeristische functie, nog steeds in gebruik als gebedshuis. Hou er rekening mee dat het niet mogelijk is om de moskee te bezoeken tijdens de gebedstijden. Op vrijdagen is de moskee tijdens de Islamitische rustdag gedurende een langere periode gesloten. De openingstijden zijn van 09.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis, maar donaties zijn zeer welkom.

Ga je naar Turkije op vakantie? Dan heb je een visum voor Turkije nodig.