Arslanhane Carnii Moskee

In een land als Turkije wat zich duidelijk oriënteert op het islamitische geloof, is het onmogelijk om niet geconfronteerd te worden met de befaamde moskeeën. En dan zie je hoe mooi en divers de Turkse gebedshuizen zijn. Een van de bekendste moskeeën is de Arslanhane Carnii Moskee. Dit is de oudste moskee van Ankara en een absolute must-see.

Het Ahi Broederschap en de architect van de moskee

Deze oudste en grootste moskee van Ankara is gebouwd in de 13de eeuw in opdracht van de Seltsjoekse emir Şerf et Tin, lid van de  Ahi-broederschap.  Deze broederschap is  een soort moslimsekte uit die tijd en hun morele en sociale idealen spelen een belangrijke rol in het politieke en spirituele leven in Anatolische steden, waar ook het oude Angora toe behoort. De architect van het bijzondere bouwwerk is, volgens een inscriptie op de prachtige bewerkte, notenhouten minbar, een zekere  Abubakr Mehmet.

Bijzonderheden van de de Aslanhane Moskee

De Aslanhane Moskee ( Ahi Şerafettin Moskee) is één van de meest indrukwekkende moskeeën in Anatolië, Turkije en is voltooid in 1290 , tijdens de heerschappij van de Selçuks. De prachtige gedecoreerde moskee met onder andere mozaïeken en notenhout bestaat uit natuursteen en Romeinse en Byzantijnse spolia. De vijf delen waaruit de moskee bestaat (schepen) worden door 24 houten zuilen van elkaar gescheiden. Deze zuilen zijn voorzien van overwegend Romeinsbyzantijnse zuilen van cederhout.

De vlakke zoldering van de Aslanhane Moskee  bestaat uit rijk gedecoreerd houtsnijwerk. De moskee heeft nog veel meer details die deze moskee uniek maken:

  • Faiencemozaïek aan de binnenzijde
  • Met stucwerk gedecoreerde mihrab
  • Gebeeldhouwde notenhouten mimbar,
  • kansel in de moskee uit 1209

Grafmonument van Şerf et Tin

De moskee is onlangs na uitgebreide renovatie heropend. De restauratie is zorgvuldig en prachtig uitgevoerd en deze moskee is nu een echt pareltje. De gebeeldhouwde en betegelde mihrab is één van de mooiste in Turkije. De moskee ligt dichtbij het mooie oude deel van Ankara, nabij het Kale in de wijk Altindag. Tegenover de moskee bevind zich het grafmonument van Şerf et Tin.

Ga je op reis naar Turkije? Dan is een visum Turkije verplicht.