Anitkabir

Het huidige Turkije had er heel anders uitgezien zonder Atatürk. Zodra je Turkije binnen bent, kan je niet om Atatürk heen, ondanks zijn overlijden in 1938 is zijn herinnering overal aanwezig. Van afbeeldingen in de steden door de vele standbeelden, tot zijn portret in overheidsgebouwen. Atatürk wordt gezien als de man die verantwoordelijk is voor de verregaande staatshervorming waardoor Turkije van een achtergesteld land werd omgevormd tot een moderne, seculiere staat. Kritiek op de verdiensten van Mustafa Kemal Atatürk leidt automatisch tot hevige debatten onder veel Turken. Voor de meeste Turken is hij de verlosser die het land de weg heeft gewezen naar de moderne tijd. Het is dus niet meer dan logisch dat hij word vereerd met een eigen mausoleum in Ankara: het Anıtkabir ofwel, het Atatürk Mausoleum.

De geschiedenis van het Anitkabir

Anitkabir kent op zijn minst een bijzondere geschiedenis. Ondanks het overlijden van de Turkse president, werd er pas in 1941 begonnen met het ontwerpen van de Anitkabir. Het zou echter tot 1953 duurde voordat de grondlegger van het huidige Turkije zijn worden bijgezet in het Anitkabir. Het gebouw werd ontworpen door Emin Onat en Orhan Arda. Ook de tweede president van de Turkse Republiek, Ismet Inönü ligt hier begraven. Voordat Atatürk werd bijgezet lag hij opgebaard in het Etnografosch Museum.

De symbolische betekenis

Ook al lijkt het gebouw veel weg te hebben van een groot blok beton en marmer, het staat bol van de symboliek. Zo symboliseren de tien symmetrisch geplaatste torens de idealen van degenen die hebben gestreden voor de onafhankelijkheid van de Turkse staat. Het Anitkabir biedt ook inzage in een aantal belangrijke, persoonlijke eigendommen zoals medailles, onderscheidingen en diplomatieke geschenken.

Bezoek het Anitkabir in Ankara

Het Anitkabir is uiteraard te bezoeken en is een absolute must-see voor iedere bezoeker aan Turkije. Met de metro is het goed te bereiken, net als met de taxi of de bus. Ga je met de metro, reis dan naar de halte Tandogan of Besevler. Een bezoek aan het Anitkabir stelt je ook in staat om andere bezienswaardigheden te bezoeken, zo zijn het Gençlik-park en het Ankara 19 Mayis-stadion in de buurt.

Ga je naar Turkije? Dan heb je een visum nodig. Vraag bij Visumonlineturkije.nl goedkoop een visum Turkije aan.